2 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/94/59/5cade4055e6b1_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Uwielbiasz jeść czekoladę? To bardzo dobrze! Teraz masz 8 powodów, żeby robić to z czystym sumieniem. Jak czekolada działa na Twój organizm?
Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej. Ma to związek z jego wpływem na syntezę tlenku azotu, który reguluje pracę naczyń krwionośnych.