MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale...
fot. pixabay.com

Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Czas na szarlotkę

Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również

TOP 10 najciekawszych murali w woj. podlaskim. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

TOP 10 najciekawszych murali w woj. podlaskim. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Świątek gra dzisiaj z wygodną dla siebie Chorwatką Martić. Gdzie i o której oglądać?

Świątek gra dzisiaj z wygodną dla siebie Chorwatką Martić. Gdzie i o której oglądać?

Polecamy

Ten ekspresowy chleb piekę co kilka dni. Rumiana i chrupiąca skórka jest obłędna

Ten ekspresowy chleb piekę co kilka dni. Rumiana i chrupiąca skórka jest obłędna

To jeszcze nie koniec. Jest nowe zagrożenie ze strony koronawirusa

GORĄCY TEMAT
To jeszcze nie koniec. Jest nowe zagrożenie ze strony koronawirusa

Auta używane. Niemieckie samochody z niepewną przeszłością

Auta używane. Niemieckie samochody z niepewną przeszłością